zondag 24 oktober 2010

PAUS BESLUIT BISSCHOPPENSYNODE OVER MIDDEN-OOSTEN MET OPROEP TOT VREDE

 
Voorstelling van de slotboodschap Bron: Siciliani Gennari/SIR
ROME (KerkNet/RadVat/KatholiekNederland) – Paus Benedictus XVI heeft zondagochtend met een pontificale hoogmis in aanwezigheid van tientallen patriarchen, bisschoppen en aartsbisschoppen de twee weken durende bisschoppensynode over het Midden-Oosten afgesloten. In zijn homilie in de Sint-Pietersbasiliek riep hij alle partijen in het Midden-Oosten op om zich in te zetten voor duurzame vrede en godsdienstvrijheid. De paus zei dat de conflicten, de oorlogen, de terreur en het geweld in het Midden-Oosten al veel te lang aanhouden. Hij is ervan overtuigd dat vrede mogelijk én noodzakelijk is. De christenen in de regio worden aangespoord om een bemiddelende rol te blijven vervullen en om zich in te zetten voor de godsdienst- en gewetensvrijheid, evenals de rechten van de mens.

Eerder formuleerden de 170 synodevaders in hun zaterdag gepresenteerde slotverklaring enkele aanbevelingen met betrekking tot de beëindiging van de exodus van christenen uit het Midden-Oosten, de versterking van de christelijke aanwezigheid in de regio en het bevorderen van de banden en het samenleven met andere christelijke kerken en geloofsgemeenschappen. Op basis daarvan schrijft de paus een postsynodale apostolische exhortatie uit, die binnen het jaar gepubliceerd wordt.

Opvallend is de oproep van de synodevaders tot de internationale gemeenschap, in het bijzonder de Verenigde Naties, om een einde te maken aan de Israëlische bezetting van de verschillende Palestijnse gebieden. De synodevaders erkennen het recht van de Palestijnen op een eigen staat, terwijl ook de staat Israël moet kunnen genieten van vrede en veiligheid binnen haar internationaal erkende grenzen.
(Kerknet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten