maandag 25 oktober 2010

Recente ontwikkelingen (2009-2010)



In januari 2009 trad in de Verenigde Staten de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama aan, die een meer actieve opstelling in het conflict beloofde dan zijn voorganger Bush. De regering Obama probeerde de vredesbesprekingen weer op gang te brengen door enerzijds Israël te dwingen tot een volledige bouwstop in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, en anderzijds de Arabische landen te bewegen om enkele concessies aan Israël te doen door de Arabische boycot te verzachten en enige betrekkingen met de Joodse staat aan te knopen. Dat laatste lukte vrijwel niet, waarna hij van Israël genoegen nam met een gedeeltelijke bouwstop. PA president Abbas had zijn eis echter overgenomen, en weigerde aan de onderhandelingstafel terug te keren totdat Israël een volledige bouwstop afkondigde, naast andere voorwaarden. De bouwstop werd door Netanyahu in november 2009 afgekondigd voor alle nederzettingen buiten Jeruzalem, voor zover nog geen funderingen waren gelegd, maar Abbas bleef weigeren met Israël te onderhandelen, en stemde pas in het voorjaar van 2010 onder grote Amerikaanse druk in met indirecte onderhandelingen. In september 2010 begonnen dan eindelijk directe vredesonderhandelingen, die door het aflopen van de bouwstop en Abbas' dreiging eruit te stappen als die niet wordt verlengd, direct al onder druk kwamen te staan.

Eind mei 2009 organiseerden verschillende organisaties een vloot om de blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Van de zes boten hadden er drie humanitaire hulp aan boord; op de andere boten zaten alleen activisten. Op de grootste boot zaten ca. 50 leden van een radicaal islamitische Turkse organisatie, de IHH, bewapend met onder andere messen. Israël verzocht het flottielje om te keren of aan te meren in de haven van Ashdod, waar de goederen na inspectie alsnog naar de Gazastrook zouden worden gestuurd. Nadat dit werd geweigerd enterde Israël de boten en bracht ze naar Ashdod. Op de Turkse boot vielen daarbij bij hevige gevechten acht doden onder de IHH activisten. Dit riep een storm van internationaal protest op, en Israël stemde uiteindelijk in met een internationaal onderzoek naast twee eigen onderzoeken naar de precieze toedracht. Kort na de entering versoepelde Israël de blokkade, en werd de lijst met toegestane goederen afgeschaft. Ook bouwmateriaal werd weer beperkt toegelaten. Pro-Israëlbloggers wijzen op de vele luxe winkels, residenties en recreatieoorden die ondanks de blokkade in Gaza werden gebouwd. Een ander gevolg van dit vloot incident is de verdere bekoeling van de relaties tussen Israël en Turkije. Tijdens de Gaza Oorlog liepen die al een flinke deuk op, maar na de vloot actie bereikten zij een voorlopig dieptepunt. De diplomatieke betrekkingen zijn echter ondanks Turkse dreigementen niet verbroken.

Sinds het Annapolis vredesproces zit de Palestijnse economie in de lift. Mede door de honderden checkpoints en roadblocks die Israël weghaalde en internationale hulp en investeringen groeide de economie en verrezen op de Westoever luxe winkelcentra, woningen, bioscopen en uitgaansgelegenheden. Er is een complete nieuwe stad, Rawabi, in de maak. Door de afname van het aantal aanslagen heeft het Israëlische leger zich uit de meeste steden teruggetrokken en hebben PA veiligheidsdiensten de ordehandhaving op zich genomen, al behoudt Israël zich het recht voor om verdachte personen te arresteren of zelfs te doden.



© Dit artikel is copyright Israël-Palestina Informatie, afgezien van onderdelen waarvoor andere bronnen worden vermeld. Voor overname gelieve contact met ons op te nemen via het e-mail adres. Beperkte citaten voorzien van een link naar deze webpagina zijn toegestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten