vrijdag 29 oktober 2010

Vredespelgrimage!

1. Duurzaam toerisme in Israël en de Palestijnse gebieden
Broederlijk Delen en Pax Christi organiseren van 4 tot 11 november een vredespelgrimage in Israël en de Palestijnse gebieden. Op het programma staan bezoeken aan Bijbelse plaatsen zoals Nazareth, Bethlehem en Jeruzalem. Tegelijk zoemen we in op de politieke realiteit: met onder andere de Muur en de nederzettingen. De vredespelgrims brengen dagelijks verslag uit op de website van Broederlijk Delen. Met deze Bijbels-politieke reis willen we ook duurzaam toerisme in de regio promoten. Veel toeristen bezoeken de trekpleisters in de Palestijnse gebieden, maar gaan voorbij aan de bezetting. Hoewel toerisme begrip tussen culturen kan bevorderen, gebeurt dit hier niet. Wel integendeel, Israël probeert het monopolie over het toenemende toerisme te krijgen en gebruikt het toerisme ook in zijn voordeel. Tijdens een felomstreden OESO-conferentie over toerisme in Jeruzalem, bleek opnieuw hoe problematisch Israëls annexatie van Oost-Jeruzalem is, en hoe het de internationale gemeenschap wil meetrekken in zijn beleid.

Duurzaam toerisme in Israël en de Palestijnse gebieden
Israëlisch toerismebureau misleidt consument
They did it again, Pulling the Wool over the Western Eyes
Can the OECD stand up to Israel?
Settlement bus company hired to shuttle OECD Jerusalem participants
________________________________________
2. Vredesgesprekken versus de realiteit op het terrein
Voor het eerst sinds 2008 zaten Israëlische en Palestijnse onderhandelaars eind augustus samen. De gesprekken konden Israëls schendingen van het internationaal recht echter niet stoppen. Israël toonde zich niet bereid het moratorium op de bouw van nederzettingen te verlengen, tenzij de Palestijnen Israël als Joodse staat zouden erkennen. Hiermee zouden de Palestijnen onder andere afstand doen van het recht op terugkeer van de vluchtelingen. De Palestijnen beschouwden dit voorstel als onaanvaardbaar. Begin oktober startte de bouw van nieuwe illegale woningen op de Westoever. Tijdens de gesprekken kwam de situatie in Gaza niet aan bod. De verlichting van de blokkade begin juli, bracht echter nauwelijks verbetering op het terrein. Er zijn meer consumentengoederen, maar export en het vrij verkeer van personen is nog niet mogelijk. De Israëlische overheid gaf eind oktober documenten vrij waaruit bleek dat ze een beleid voerde van systematische vermindering van basisgoederen, zoals brandstof. Ook gebruikte ze een rekenkundige formule om de ‘ademruimte’ van de bevolking te meten.

Feiten op het terrein in Israël en de Palestijnse gebieden
What Netanyahu means when he says ‘two states’
How good news became bad for Gaza
Israel releases papers detailing formula of the Gaza blockade
________________________________________
3. Partner in de kijker: de circusschool
De Palestijnse Circusschool startte een drietal jaar geleden als een kleinschalig initiatief met een grote ambitie: een circustraditie in de Palestijnse gebieden uitbouwen en kinderen leren proeven van de kunst van het circus. De Circusschool verovert nu de Westoever. Zo deed het mobiele circus afgelopen zomer voorstellingen voor 3500 personen en krijgt de school ook internationaal meer en meer succes.

De Palestijnen moeten opstijgen
Circus achter de Muur
________________________________________
4. Voer actie voor Gaza
Onze partnerorganisatie Gisha ontwikkelden het computerspel ‘Safe Passage’. Zo kan je je verplaatsen in de situatie van iemand die vanuit Gaza naar de Westoever wil reizen. Je ziet op welke obstakels die persoon botst. Het spel geeft je ook een kans om het gebrek aan bewegingsvrijheid van iemand als Fatima Sharif aan te kaarten. Net als duizenden andere studenten uit Gaza krijgt zij geen toelating van Israël om naar de universiteit van Bir Zeit te gaan om een Master in mensenrechten en democratie te behalen. Je kan het spel rondsturen naar je kennissen of een brief schrijven naar beleidsmakers.

Speel ‘Safe Passage’ van Gisha
Schrijf een brief naar Hoge Vertegenwoordiger Ashton of naar minister Vanackere

Geen opmerkingen:

Een reactie posten