zondag 7 november 2010

Na het vrijdaggebed van de Moslims en de Joodse Sabbath...

...begon heel vroeg onze 'rustige' christelijke zondag.
De tocht naar Hebron, de link met de Panorama-uitzending gruwelijk fris in het achterhoofd, over Palestijnse gebieden en Joodse Settlements. A (Joods),B(Gemengd Joods-Palestijns) en C (Palestijns) zones in clean gesofisticeerd militair oorlogs en bezettingsjargon. Een Palestijnse stad waarvan de soek-hoofdslagader chirurgisch precies is versneden en het hart, de Herodiaanse versie van de Aartsvaderlijke graven van Abraham, Sarah, Jacob en Lea, in kamers zonder circulatiekleppen is verdeeld. De toevoerader voor de Joodse Kolonisten en letterlijk de goot of de afvoerader voor de Palestijnen. Dit omdat de by-pass zogezegd in oorlogspropaganda en veiligheidsdenken omtrent een verziekt vijandsbeeld echt niet anders kan.
De echte via dolorosa van een terminale patient.De spookstad is een laboratorium van het Joodse bezettings- en koloniseringsdenken. Subtiel maar feilloos werd de Palestijnse adem afgesneden. Palestijnse winkels werden met avondkloktechnieken en... stilaan en druppelsgewijs verlaten. Alleen de oudste en armstebewoners kunnen niet weg of in hoogste nood enkel nog via de daken. Overal checkpoints en videocamera's. 'Big Israelian Brother is watching you! And he has military power'. De Israelies zijn nog altijd niet de hoeders van hun Palestijnse broeders. Nee, integendeel er is drie jaar verplichte legerdienst voor alle jongens en twee jaar voor alle meisjes met Israelische nationaliteit.
Tamar en Veronique gidsen het Bijbels-Historische aspect feilloos. En Ayel breekt de oorverdovende stilte. 'Breaking the silence' is een partner van Broederlijk Delen en Pax Christi.'Breaking the silence'is een organisatie van Yehuda, Ayel en steeds meer andere jongeren die hun legerdienst vervulden of hun militaire carriere begonnen, maar bewust hebben gebroken met het militaire 'Befehl ist Befehl'. Hun geweten kan niet langer zwijgen. Ze kunnen hun moeders en vaders niet langer verzwijgen wat ze concreet in militqire opdracht deden. Steeds verder de morele grens verleggen tot uiteindelijk 'snoepjes' uitdeelden aan de Palestijnse kinderen van wie ze hardhandig de vaders oppakten. Hun getuigenissen kan ik niet overtypen. Maar ik kan ook niet zwijgen, ik wil hun boodschap van de daken schreeuwen; www.breakingthesilence.org.il
De Aartsvadergraven getuigen van Joods-Moslim broederschap in oorsprong. De recente geschiedenis van een escalatie van wederzijdse aggressie en geweld. Mensen zijn erger dan dieren. Ze worden beesten als het geweten hun logica niet voorafgaat. Breaking the silence maakt de jonge militaire moordenaars terug zonen, mannen, broers. Wanneer houdt de staat Israel op slachtoffer te zijn van zijn slachtofferschap. Hoe terecht dit ook is geweest. Oog om oog, tand om tand, sjoev omkeren in bemin je naaste als jezelf. En start met beminnen.
Wat toeristische pottenbakkerspullen van een allerlaatst gebleven palestijnse winkel met atelier... en twee platte broodjes, eentje kaas en eentje vlees, een komkommer,een tomaaten een appel op de bus helpen onze emoties verwerken.
We rijden door een steeds dorrer landschap, steeds lager en verder weg van Jeruzalem en Hebron doorheen een bedoeinen rotswoestijn steeds dieper tot onder de zeespiegel naar de Dode zee op de breuklijn tussen de Afrikaanse en Aziatische slenk. Grotten en krottenherders langs de weg. En dan weer hoger richting Masada. Een van de prestigebouwwerken van een Joodse collaborateur met de Romeinse bezetter. De machtsgeile en praalzieke, meester van de achterdocht Herodes. Een arendsnest van paleis en burchtonderdelen, dominant boven de Dode Zee. A palace with a view. Nu op het Koninklijke Jordanie. De Joodse Oudheden van Favius Josephus vertellen het verhaal van de Zeloten die er belegerd door de Romeinen uiteindelijk zelfmoord plegen om niet in de handen van hun vijand te moeten vallen.Een nationalistische mythe is het nu.
We keren terug naar Jeruzalem. Het water van de Dode Zee in Ein Gedi mag ons even dragen. Wiegend en drijvend komt het kind in ons boven en gekscheren de mannen van de groep in het water hun gevoelens in een therapeutisch kuurmoment weg. Fris gedouched dromen we Israel en Palestina een nieuw leven.De avond valt een nieuwe dag breekt aan?
De bekering en wedergeboorte van Israel en Palestina, nu nog steeds weggedrukt onder een zwaar bediscussieerde erfenis van gestorven voorvaders, wordt ons gebracht door Yonathan Shapira van 'combatants for peace' en Rami Alhanan van 'The Parents' circle' in de lobby van het hotel.Google hun verhalen. Het graf bljft leeg.
Maar je kunt kiezen op te staan en te leven voor een beter morgen.
Dat doe ik stilaan ook. Geert is de laatste nacht in Jeruzalem al gestart. Morgen wacht ons nieuwe input op weg naar Nazareth. Benieuwd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten