zondag 7 november 2010

Dominus flevit in Gethsemane et via dolorosa

Het was een kruisweg om met Hebreeuwse eenduidingen terug te kunnen gaan bloggen. Wat is aanmelden in het modern Hebreeuws, niet dat ik het Bijbelse ooit vlot heb kunnen lezen, laat staan lezen of in het leven beamen.
Tamar, Duitse katholieke theologe en bekeerd tot het Jodendom, stond onze groep op te wachten aan de toegangspoort van de Hof van olijven (6 NOVEMBER)
Een aangename zachte wijze dame die ons in het engels gidst me een licht 'alo,alo-gehalte'; 'I'll say it only once, and then you will have eaten the (blijde) message...'
Samen met Veronique bracht ze ons eerst naar de tuin rond de Paternosterkerk. De kracht van het Onze Vader, Pater Noster...in ontelbaar veel talen en dialecten; Maori,Cherokee,Grieks,Chinees, Frans,Nederlands, Vlaams... De kerk is echt een 'Multinational' in positieve zin. De unviversele kerk in al haar lokale verschijningsvormen. In talen spreken en elkaar verstaan. De moeder van Constqntijn bouwde een eerste versie, in 1872 de huidige karmelietenkerk n opdracht van Prinses de la Tour d'Auvergene- de Bouillon. Die van Bouiilon hebben toch iets met Jeruzalem. Hier een soepje Onze Vaders.
Daarna dalen we af richting Jeruzalem centrum, als orientatiepunt de Gouden Koepel en met onvergetelijke beelden van de Russisch-Orthodoxe Maria Magdalena-kerk, de Dominus Flevit-kapel, de basiliek van de naties, Joodse graven (Het dal van Josaphat, waar pepe Joseph Moerman niet in zijn 'sleppen' wou staan, hij kendezijn Bijbelse Geschiedenis...) buiten de stadswallen uit de Ottomaanse tijd, de vallei van Siloam ofstad van David (Israelische archeologen ondergraven hier de Palestijnse gemeenschap tot een herinneringssite aan de stichting van de stad Jeruzalem).

Kruisweg historische binnenstad...onvoltooid

Maronnietisch klooster Zusters van Theresia van Lisieux...


Soeks

Graf van David...

Berg Sion

Oude Loofhuttenfeest-hut

Kruisvaarders Cenakel, zaal van het Laatste Avondmaal


Zaterdagavond-viering O.L.V.-Kerk (Amerikaans hotel, priesters, preek, link Vaticaan, Filipijns huispersoneel-koor...)

Avondwandeling met Paul terug naar Mount Scopus-hotel. Hevig dialogerend te laat voor het avondmaal, contacten onderweg...


Dus dan maar het verslag van Frank:



De berg van olijven
Daar staan we dan, op de berg van olijven; het voelt aan alsof we dicht bij God zijn. De stilte wordt onderbroken door de ronkende motoren van de toeristenbussen, honderden of nog meer. Tamar en Veronique nemen ons mee terug in de tijd met het Onze Vader als leidraad. We laten ons leiden door onze vader. We zijn duidelijk niet alleen. Hier geen Palestijnen. Is God niet de god van allen? Veronique leest voor, een verhaal over hemel en aarde. Komt de aarde naar de hemel of de hemel naar de aarde?
Voor sommigen is het hier al de hemel op aarde, voor anderen duidelijk niet. Een wereld van verschil. We kijken uit op die andere muur, de oude muur rond de stad Jeruzalem, vernietigd door de Romeinen en weer terug opgebouwd. Muren zijn blijkbaar van alle tijden, konden we die laatst gebouwde muur tussen Israël en Palestina maar slopen!
We gaan naar het park Dominus Flevis. Onderweg luisteren we naar een passage uit Lucas, hoofdstuk 19 vers 39-40. Als wij zwijgen zullen de stenen schreeuwen. Vrede, vreugde en tranen. We staan niet voor niets voor de kerk der tranen. We luisteren naar biddende mensen, ons geloof begint met luisteren. We gaan samen naar het hof van olijven, we zijn niet alleen, honderden gaan ons voor, honderden volgen ons. Heer, dit keer geen slapende leerlingen. Het hof van olijven verraad verdriet, maar vandaag is er alleen maar vreugde, vreugde om de Heer.
We wandelen verder naar de oude stad, we volgen de kruisweg, de weg van de heer. Jezus zou zichzelf misschien niet meer herkennen. Honderden toeristenwinkels, iedereen verkoopt wel wat, toch hangt hier een serene sfeer. We wandelen door de Joodse wijk, het is sabbat, alles is stil, alles rustig. Boven op het dak van het Maronite Patriarchal Exarchate klooster worden we onthaald op een groot klokkenconcert, gevolgd door het gezang van de imam. Het lijkt wel alsof de olijfberg zingt. Aan de andere kant hoor je zelfs zijn echo. God is Allah en omgekeerd.
Via het checkpoint komen we op het tempelplein, een andere dimensie, een speciaal gevoel. Joden bidden aan de klaagmuur, samen bidden, maar wij gaan niet klagen, het is goed zo. We sluiten af bij de Heilig Grafkerk. Hier vinden we verschillende geloofsgemeenschappen samen, orthodoxen, katholieken, Egyptische christenen, Ethiopische christenen. Merkwaardig genoeg, de sleutel is in handen van Moslims. We sluiten samen af met een misviering. Het was een mooie belevingsvolle dag.
François Jacobs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten