woensdag 13 oktober 2010

Bericht uit Tertio


Rabbijnen solidair met Palestijnse moslims. De joodse religieuze leiders betoonden hun solidariteit met de moslims, na de brandstichting in de moskee van Beit Fajjar. Ook de eerste minister veroordeelde de brandstichting.

Zes rabbijnen brachten vorige week een kist met enkele Korans naar het Palestijnse dorp Beit Fajjar in de bezette gebieden van de Westelijke Jordaanoever. Dat berichtte het persagentschap Asianews. Dat was een gebaar van solidariteit nadat er op 4 oktober een moskee in brand was gestoken. De aanvallers, vermoedelijk Israëlische kolonisten, hadden een tapijt, een dozijn Korans in brand gestoken en Hebreeuwse beledigingen op de muur van de moskee geschreven.

Rabbijn Menachem Froman, stichter van de beweging Eretz Shalom (Land van vrede), stelde: “Er zijn sommigen die zich verzetten tegen vrede, maar ons bezoek maakt duidelijk dat wie zich verzet tegen de vrede, zich verzet tegen God.” Rabbijn Shlomo Brin van Yeshivat Har Etzion voegde eraan toe: “Het is ons doel om onze deelneming te betuigen bij de vreselijke aanval op de moskee en om duidelijk te stellen dat dit niet de weg is van de Thora.”

Ook eerste minister Benjamin Netanyahu veroordeelde de aanval en droeg de politie op de aanvallers op te sporen. De situatie op de Westelijke Jordaanoever is gespannen door de  Israëlische nederzettingen in de nabijheid van de Palestijnse dorpen. Ongeveer een half miljoen Israëlische kolonisten leven verspreid over een honderdtal settlements die werden gebouwd nadat Israël die gebieden had veroverd in 1967. De nederzettingenpolitiek is een van de hete hangijzers bij het vredesoverleg tussen Palestijnen en Israëli’s. (JDV)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten