maandag 11 oktober 2010

Obama: "Misschien laatste kans op vrede"


HLN update  De Amerikaanse president Barack Obama heeft Israëli's en Palestijnen opgeroepen om een kans op vrede te grijpen die misschien niet snel terugkomt.
"Deze kans op vrede zal misschien niet meer terugkomen", zei Obama na zijn gesprekken met achtereenvolgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoed Abbas, de Jordaanse koning Abdallah en de Egyptische president Hosni Moebarak.

"Deur openen naar vrede"
"De tijd is gekomen dat de moedige en visionaire leiders de deur openen naar de vrede die hun volkeren verdienen", zei Obama, eraan toevoegend dat de VS hun volle gewicht onder het dossier zullen zetten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zit later vandaag samen met Netanyahu en Abbas in de eerste rechtstreekse onderhandelingen tussen Israël en Palestina in bijna twee jaar.

Egyptisch president Hosny Moebarak heeft naar aanleiding van de nieuwe Israëlisch-Palestijnse gesprekken in Washington bij Israël er op aangedrongen om nu de kans te grijpen om vrede te brengen. Dat schrijft de Egyptische krant al-Ahram. "Ik zeg tot de Israëli's: grijp deze kans en laat ze niet door je handen glippen... Reik je hand uit voor de Arabische hand, die naar jou reikt in vrede", aldus Moebarak.

Historische vooruitgang
De Egyptische president deed de verklaring terwijl hij in Washington was om de start van de nieuwe vredesonderhandelingen tussen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Palestijns leider Mahmoed Abbas bij te wonen. Moebarak zei nog dat Netanyahu hem in het verleden meermaals verzekerd heeft dat hij historische vooruitgang wil boeken in het vredesproces. "Vandaag zeg ik hem: ik kijk er naar uit om die belofte werkelijkheid te zien worden." (afp/tw/lpb)
02/09/10 00u14

Geen opmerkingen:

Een reactie posten