maandag 11 oktober 2010

PAUS WIL MENSWAARDIG LEVEN VOOR ALLE CHRISTENEN IN HET MIDDEN-OOSTEN

 

VATICAAN (KerkNet/RadVat/Kathpress) – Paus Benedictus XVI vroeg zondagmorgen tijdens de opening van de synode van het Midden-Oosten aandacht voor de dramatische levensomstandigheden van sommige christenen en hij riep op tot een menswaardig leven voor alle christenen in de regio. Tegelijk spoort hij de internationale gemeenschap aan tot een sterkere en constructieve inzet voor vrede. “Ook andere godsdiensten in de regio kunnen bijdragen tot de vrede, door de gemeenschappelijke spirituele en culturele waarden te bevorderen en elke vorm van geweld af te wijzen. Katholieken uit het Midden-Oosten moeten, in de geest van de Bergrede, teken en instrument zijn van eenheid en verzoening.”

De synode van het Midden-Oosten startte zondagmorgen met een plechtige eucharistieviering met 250 concelebranten in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Voor deze plechtigheid waren voor het eerst alle 120 katholieke kerkleiders uit de regio met de paus verenigd. De dienst startte met een indrukwekkende processie met de 9 katholieke patriarchen, 19 kardinalen, 75 aartsbisschoppen en 75 bisschoppen. Daarna werden de aanwezigen door de beide synodevoorzitters, kardinaal Leonardo Sandri en de Syrisch-katholieke patriarch Ignace Youssif III. Younan, met wijwater besprenkeld. De daaropvolgende dienst volgde in grote lijnen de Latijnse ritus, al werden ook vele elementen van de Oosterse Kerken verwerkt.

Benedictus XVI zei dat de aanwezigheid van christenen in de regio essentieel is als blijvende herinnering aan de oorsprong van het christendom. “Vrede en gerechtigheid zijn onontbeerlijk voor alle inwoners om harmonisch te samen te leven.” Volgens de paus is deze eerste synode van het Midden-Oosten van 10 tot 24 oktober een belangrijke gebeurtenis voor de hele katholieke Kerk. “Dit is het land van Abraham, het land van de Exodus en de terugkeer uit de ballingschap, het land van de tempel en de profeten en het land waar Jezus Christus uit Maria geboren werd.”

Benedictus XVI zei dat de synodevaders, onder wie de Vlaamse Witte Pater Frans Bouwen die als expert is uitgenodigd, zich de komende weken allereerst over pastorale en kerkelijke vragen buigen. Maar hij erkende dat dit onmogelijk is zonder oog te hebben voor de sociale en politieke situatie. Volgens de paus wil deze bijeenkomst ook de relaties met andere christelijke Kerken en godsdiensten versterken en in het bijzonder de noodzakelijke dialoog met islam en jodendom bevorderen.

Tijdens het aansluitende angelusgebed met duizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein riep Benedictus gelovigen uit de regio op zich niet te laten ontmoedigen. De synode, die twee weken zal duren, wil hun gemeenschap en hun getuigenis versterken.
(Kerknet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten