zaterdag 20 november 2010

Is een rechtenbenadering in het Israëlisch-Palestijns conflict controversieel?

Broederlijk Delen en Pax Christi streven naar duurzame en rechtvaardige vrede in Israël en Palestina. Vanuit een rechtenbenadering proberen we het conflict hoger op de politieke agenda te krijgen. We doen tevens aan sensibilisatie en geven lezingen over het conflict. Hierbij zijn verhitte discussies en polemieken vaak niet van de lucht. Voorstanders van deze of gene partij beschuldigen de andere van partijdigheid, propagandavoering, valsheid of onwetendheid. Maar moeten we daarom zwijgen? Noch wijzelf, noch onze partners laten zich hierdoor afschrikken. In het openbaar spreken is immers een wezenlijk deel van de strijd tegen welk onrecht ook. We betreuren echter dat tegenstanders ons in een slecht daglicht proberen te stellen door verdachtmakingen, eerder dan in dialoog te treden. Daarom lichten wij onze visie nog eens toe.

Zoals de meeste vredes- en ontwikkelingsorganisaties baseren we ons op de rechtenbenadering. In de zoektocht naar een politieke oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict marginaliseerde de internationale gemeenschap al te vaak het belang van het internationaal recht. Wij menen dat juist het internationaal recht een uitkomst kan bieden en de schijnbaar tegengestelde eisen van de partijen met elkaar kan verzoenen. Die stelling loopt als een rode draad door onze lezingen. We benadrukken dat het conflict niet zwart-wit is en dat beide volkeren eronder lijden.

Er is evenwel een complicatie. Ook al schenden beide partijen het internationaal recht, toch is het een asymmetrisch conflict. Het Israëlische volk heeft al meer dan 60 jaar een eigen staat op 78 percent van historisch Palestina. Het Palestijnse volk wacht al even lang op zijn eigen staat op de overige 22 percent: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Bovendien bezet Israël de Palestijnse gebieden sinds 1967 en voert het er een expansiebeleid. Onder een bezetting is er geen gelijkheid. Volgens het internationaal humanitair recht moet Israël als bezettende macht instaan voor de veiligheid en het welzijn van de Palestijnse burgers. De Palestijnse gewapende groeperingen zijn evengoed gebonden aan het internationaal humanitair recht en mogen geen aanvallen plegen tegen Israëlische burgers. Wij veroordelen zowel het geweld van de Palestijnse gewapende groeperingen als dat van het Israëlische leger.

Aan de hand van kaarten van onder meer de Verenigde Naties tonen we hoe de Israëlisch-Palestijnse kwestie in wezen een territoriaal conflict is. Een overzicht van de kaarten maakt duidelijk hoe het Israëlische expansiebeleid met de nederzettingen, de checkpoints, de Muur, enz. de toekomstige Palestijnse staat tot een lappendeken reduceert. In de jaren negentig schaarde Israël zich in het vredesproces achter de tweestatenoplossing en het ‘land voor vrede’-principe. Dat Israël een beleid voert waarbij het steeds nieuwe feiten creëert op het terrein, toont echter aan dat het nog geen keuze maakte. Bovendien onderwerpt Israël sinds 2007 de bevolking van de Gazastrook aan een draconische blokkade. Hiermee brengt het niet Hamas maar de Palestijnse burgers in Gaza op de knieën. Bijna 80 percent van hen is nu afhankelijk van voedselhulp.

Ondanks intense internationale betrokkenheid blijven de voornaamste pijnpunten onopgelost. Het land is nog steeds niet verdeeld. Hierdoor heeft Israël nog altijd geen eigen veilige grenzen en is de Palestijnse staat nog niet opgericht. De aanhoudende wetteloosheid destabiliseert het Midden-Oosten en heeft wereldwijd negatieve gevolgen. Dit is de reden voor ons engagement. Wij willen een betere toekomst zien waarbij beide volkeren hun rechten, hun toekomst en het leven van hun kinderen gewaarborgd zien. Samen met onze Israëlische en Palestijnse partners geloven we dat dit mogelijk is.


Voornaamste bronnen:

Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC): http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/htmlall/palestine?opendocument&link=home

OCHA, VN-Agentschap voor humanitaire zaken: http://www.ochaopt.org/

B’tselem, Information Center on Human Rights in the OPT: http://www.btselem.org/English/

GISHA, the Legal Center for Freedom of Movement: http://www.gisha.org/

MIFTAH, The Palestinian Intiative for the Promotion of Dialogue and Democracy: http://www.miftah.org/

Europese Commissie, directoraat voor externe relaties (RELEX)
http://ec.europa.eu/external_relations/mideast/index_en.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten