maandag 15 november 2010

Israël krijgt lekkers voor bouwstop

DS maandag 15 november 2010
Benjamin Netanyahu.rtr © POOL
BRUSSEL - De Israëlische regering aanvaardt wellicht een voorstel van de VS voor een nieuwe bouwstop op de Westoever, in ruil voor een reeks garanties van Washington.

Sinds Israël op 26september de bouw van nieuwe woningen in joodse nederzettingen op de Westoever hervatte, liggen de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een eventueel vredesakkoord stil. Een tegenslag voor de Amerikaanse diplomatie, die er met veel moeite in geslaagd was om de twee partijen vanaf 2september aan tafel te krijgen.

Om de impasse te doorbreken, heeft Washington een nieuw aanbod gedaan aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die vorige week op bezoek was in de VS. Het gaat om een mondeling aanbod, waarvan de grote lijnen er zo uitzien volgens de Israëlische media:

Israël verbindt er zich toe om 90dagen lang de bouw van nieuwe woningen te bevriezen op de Westelijke Jordaanoever, ook van huizen die men na 26 september is beginnen bouwen. Net als bij het vorige moratorium, slaat de bouwstop niet op Oost-Jeruzalem. Die kwestie ligt zeer gevoelig voor de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Washington verbindt er zich toe om niet meer aan te dringen op een verlenging van het moratorium -verondersteld dat het er komt.

De Amerikaanse regering zal bij het Congres aandringen op de levering aan Israël van 20 F-35 gevechtsvliegtuigen, ter waarde van 3miljard dollar.

Washington verbindt er zich toe om binnen de VN-Veiligheidsraad en andere internationale organisaties resoluties tegen te houden die kritisch zijn voor Israël. De VS zullen ook een eventuele eenzijdige uitroeping binnen de VN door de Palestijnen van hun onafhankelijkheid tegenhouden.

De Israëlische premier Netanyahu legde het voorstel gisteren voor aan zijn regering. Het initiatief zorgde meteen voor spanningen.

Vier ministers van zijn eigen Likoed-partij spraken zich uit tegen een nieuw moratorium. Vicepremier Silvan Shalom sprak van een 'strategische vergissing' om diplomatieke steun van de VS afhankelijk te maken van een nieuwe bouwstop op de Westoever. 'Gezien de speciale relaties tussen onze landen, zou dat een vanzelfsprekendheid moeten zijn', aldus Shalom. De vicepremier betoogde dat een nieuwe bouwstop van drie maanden 'ondraaglijke druk zal zetten op ons om een beslissing te nemen over onze permanente grenzen'.

De voorzitter van de religieuze Shas-partij, Eli Yishai, vindt dat president Barack Obama in een brief moet bevestigen dat er in Oost-Jeruzalem voortgebouwd kan worden en dat er na de 90dagen overal zonder beperkingen gebouwd kan worden. De socialistische Arbeidspartij verdedigde dan weer het aanbod. Het zag er gisterenavond naar uit dat een meerderheid binnen de regering zou instemmen.

Voor de Palestijnen gaat een moratorium dat enkel slaat op de Westoever, niet ver genoeg. Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas herinnerde eraan dat er pas van een hervatting van onderhandelingen sprake kan zijn na een 'globale bevriezing', ook in Oost-Jeruzalem.


(bar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten